Samenwerken

We zijn allemaal op zoek naar waardevolle samenwerking in ons werk. Bij samenwerking draait het om goede werkrelaties. Werkrelaties waarin we kunnen delen wat relevant én spannend is. Dat maakt het werk leuk en betekenisvol. Daar wordt iedereen beter van.

Maar wat zijn dat eigenlijk: ‘goede werkrelaties’?
En wat kunnen organisaties doen om bij te dragen aan goede werkrelaties? Wat kun jij doen?
Eén ding staat vast. Goede werkrelaties maak je niet alleen.

‘It takes two to tango’ luidt een Engels spreekwoord.
Een open deur zou je zeggen maar open deuren zitten ook wel eens dicht.
Zeker als het spannend wordt komen goede werkrelaties onder druk te staan of je dat nou wilt of niet.

Als er lastige situaties zijn dan vertonen we vaak ander gedrag. 
We zeggen dan bijvoorbeeld niet waar het op staat of zijn juist heel overtuigd van ons eigen gelijk. 
Dat is helemaal niet raar en juist heel menselijk. Het geldt dus net zo goed voor jou en mij.

Op de achtergrond zie je een foto van een volleybalteam waar ik vroeger in zat. We speelden een goede en lekkere wedstrijd en hup, daar gingen we op de foto, samen met 3 blije jeugdleden die ons hadden aangemoedigd.  

Als het lekker loopt in een team dan lijkt alles vanzelf te gaan , maar ja … wat doe je als het tegenzit, als het niet lukt, als er ergernissen ontstaan? Dan valt het vaak niet mee om elkaar te vinden. Laat dan die foto maar zitten. Maar het goede nieuws is: juist van die situaties valt het meeste te leren. 

Daar gaat samenwerking over. Onder alle omstandigheden goed werk af kunnen leveren en een zinvol resultaat neerzetten. Goede werkrelaties zijn daarbij de basis. Omgekeerd is helaas ook waar: zijn de werkrelaties niet goed, dan neemt de kwaliteit van ons werk af. 

Eerlijk is eerlijk. Het is hard werken en een hele kluif om een werksfeer te scheppen waar goed gewerkt wordt, taken adequaat uitgevoerd worden en waardevolle vernieuwing kan plaatsvinden. Een plek waar mensen echt lid van zijn, waar leiderschapswerk plaatsvindt. Waar mensen hun kaarten niet voor de borst houden maar tevoorschijn komen, zich over en weer laten zien en relevante informatie op tafel leggen. Ik zet me er graag voor in om dat mogelijk te maken.


Share by: